Photostory

Plantahof Auditorium by Valerio Olgiati

warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CET/1.0/no DST' instead in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_date.inc on line 147.

Share this article with friends

Photography by © Javier Miguel Verme

Designed by Swiss architect, Valerio Olgiati and completed in 2010,  the site of the auditorium has created a new central square on the campus of the Agricultural Institute Plantahof.

The irregular tent-like shape of the structure features a low rise entrance which soars sharply to the high rear wall. The architectural concept of a mixture of pillars and walls provides a unique character to the structure. The concrete exterior gives way to an interior of exposed timber frames. Two low level windows permit natural daylight to enter the interior and illuminate the lecture stand. Being the only source of daylight, the inner space is dimly lit.

The auditorium offers facilities not only for lectures but also functions as a classroom for seminars and conferences.

Object: Auditorium
Location: Landquart, Switzerland
Competition: 1. prize, 2008
Client: Building control department of Canton Grison
Architect: Valerio Olgiati
Collaborators: Nathan Ghiringhelli (project manager office Olgiati), Daisuke Kokufuda
Construction supervisor: Georg Nickisch, Franz Bärtsch, ARGE Nickisch/Bärtsch, Chur
Structural engineer: Patrick Gartmann, Conzett Bronzini Gartmann AG, Chur
Materials: anthracite in-situ concrete, steel, chrome-nickel-steel

Sources:

Valerio Olgiati

Posted by Konstantinos Deloudis
Posted on April 17th, 2012
in Architecture & Valerio Olgiati