Photostory

X House by Cadaval & Sola Morales Arquitectos

warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /home/deloodco/delood.com/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_date.inc on line 147.

Share this article with friends

Photography by © Sara Pereznieto, Santiago Garces, Iwan Baan

The X House, which represents a visual interpretation of its name, is located at the very top of a steep cliff in Cabrilo, on the outskirts of Barcelona. Designed by the Spanish practice of Cadaval & Sola Morales Arquitectos, the design evolved into its final configuration through the specifications of the client. From the outset, the preservation of a pre-existing fully grown pine tree at street level of the site, was deemed a necessity. In addition to this, the clients requested that their home would enjoy views of both the nearby mountains and sea which were in opposite directions.

These specifications were met by the ‘X’ shape of the 300 sq.m. concrete and glass structure, through the construction of four triangular recesses, and in doing so, avoiding the destruction of the pine tree at street level and providing simultaneous views of both the sea and the mountains from the lower level. The street level entrance leads into the garage and a private space which accommodates the Master bedroom suite. The public spaces are on the lower level, a fantastic area with double height living room and kitchen combined. The details of glass parapets on the roof and terraces ensure an uninterrupted view from all parts of the home.

This privacy of the residence has been created by carefully monitored seclusion due to its angled windows and solid walls. This element of privacy continues in the pool area on a lower terrace, which is concealed behind the natural greenery of the site.

Posted by Eleftheria Athanasopoulou
Posted on February 27th, 2013
in Architecture & Cadaval & Sola Morales Arquitectos